04-05-2021

Podcasty k poslechu pro studenty němčiny

Podcasty jsou zpět!

Toto poutavé a zábavné médium zaznamenalo v posledních letech prudký nárůst popularity a ukázalo se jako velmi efektivní způsob výuky jazyka.

Zde jsou některé z důvodů, proč:

Můžete si vybrat to pravé dle vaší úrovně a potřeb

Díky velkému množství dostupných podcastů si studenti mohou vybrat přesně to, co potřebují. Nezáleží na tom, zda jste začátečník, nebo pokročilý student: zaručujeme vám, že se pro vás nějaký podcast najde.

K dispozici kdykoli a kdekoli

Často od našich studentů slýcháme, že by se rádi podívali na nějaký seriál nebo si přečetli knihu v němčině, ale nemohou si na to najít čas nebo místo. Podcasty jsou skvělým řešením, protože je můžete poslouchat při cestě do práce, při domácích pracích, cvičení nebo venčení psa!

Rozvíjí to vaše poslechové dovednosti

Poslech a porozumění různým přízvukům a novým slovům je pro zvládnutí jazyka zásadní. Podcast nabízí dokonalý vhled do porozumění, slovní zásoby a správné výslovnosti.

Který podcast byste měli poslouchat, abyste se zlepšili v němčině? Naši milí učitelé mají několik doporučení podle úrovně.

- Pro začátečníky (A1/A2): "Učte se německy podle podcastu."

Tento podcast je skvělým výchozím bodem pro začínající studenty.

Jejich epizody se zaměřují na to, jak používat němčinu v každodenních situacích, jako je nakupování nebo žádost o taxi.

V případě, že se na začátku necítíte příliš pohodlně, když posloucháte výhradně německé rozhovory, nabízejí "průvodce lekcemi v PDF". Díky nim můžete mít vizuální kontext toho, co posloucháte (mějte však na paměti, že zatímco podcast je zdarma, "průvodci lekcemi" jsou zpoplatněné).

Více informací se dozvíte zde.

K dispozici na iTunes.

- Pro středně pokročilé studenty (B1/B2): "Langsam Gesprochene Nachrichten." (Pro pokročilé: "Langsam Gesprochene Nachrichten").

Tento podcast vřele doporučujeme, protože většina našich učitelů a studentů ho miluje.

Jak název napovídá, posluchači mají možnost sledovat aktuální zprávy z celého světa, zatímco moderátor mluví velmi plynule a pomalým tempem, což umožňuje většině posluchačů plně porozumět.

Tento podcast je opravdu oblíbený, protože studentům dodává sebevědomí. Dokazuje, že němčina už dávno není "jazykem třídy". Nyní se může stát jejich každodenním jazykem.

Více informací se dozvíte zde.

K dispozici na iTunes, Spotify nebo na jejich webových stránkách.

- Pro pokročilé studenty (konec B2/C1): "News Plus by SRF."

Tento podcast, který produkuje švýcarská vysílací síť (RTS/SRF), je přirozeným pokračováním dříve představeného podcastu.

Na rozdíl od "Langsam Gesprochene Nachrichten" se zprávy čtou a probírají v běžném (nebo dokonce zrychleném) tempu. Konsolidovaní němčináři mohou tento podcast zařadit do svého denního programu (při snídani nebo během polední pauzy) a objevovat tak různé přízvuky a slovíčka.

Tento jediný podcast na seznamu není určen speciálně pro studenty němčiny, takže doporučujeme poslech ve chvíli a čase, kdy se můžete soustředit na obsah.

Více informací se dozvíte zde.

K dispozici na iTunes, Spotify nebo na jejich webových stránkách.


Toto jsou jen některé z tisíců podcastů, ze kterých si můžete vybrat k učení a procvičování němčiny. Zkuste je poslouchat pravidelně a nezapomeňte vyhledat si ty podcasty, které se věnují tématům, jež vás zajímají, a které odpovídají vaší úrovni.

Nezapomeňte, že čím více se do jazyka ponoříte, tím lépe a rychleji ho zvládnete. Nezapomeňte se tedy podívat i na naše doporučení skvělých knih procvičování.