30-06-2022

Kdy je nejlepší denní doba pro výuku němčiny?

Učit se německy ano, ale kdy?

Existuje ideální denní doba pro výuku němčiny? Touto otázkou se zabývalo několik vědců a zdá se, že odpověď zní ano! Existuje totiž denní doba, kdy se učení nejlépe upevňuje v paměti.

Učení němčiny před spaním

Byla provedena řada vědeckých studií, které se snaží lépe pochopit mechanismy učení, a zejména souvislosti mezi učením a spánkem. Výsledky odhalují několik výmluvných skutečností.

Zdá se, že pravidelné učení jazyka před spaním by z dlouhodobého hlediska vedlo k lepšímu zapamatování. Účastníci, kteří se učili v noci a ráno provedli revizi, vykazovali lepší paměťový výkon než ti, kteří se učili ráno a večer provedli revizi. Spánek mezi dvěma výukami němčiny by proto byl prospěšný! Přesněji řečeno, jiní výzkumníci zdůraznili roli hluboké fáze pomalých vln spánku při konsolidaci učení dosaženého během dne.

Pravidelné procvičování němčiny

Více než denní doba, ve které učení probíhá, ovlivňuje výsledky pravidelnost cvičení. Studie ukázala, že ti, kteří cvičí pravidelně večer, dosahují lepších výsledků než ti, kteří cvičí nedůsledně a v různou denní dobu. Ale nebojte se, nemusíte být noční sova, abyste se efektivně naučili německy! Samotné pravidelné procvičování hraje velmi důležitou roli při zapamatování naučené slovní zásoby a pojmů. Při učení němčiny je vaším nejlepším spojencem důslednost!

Každodenní výuka němčiny

Zde je několik tipů, jak si udržet onu pověstnou důslednost při učení němčiny, i když není možné, aby každý den absolvoval nějaký kurz. Kurz Skola nemciny Praha je navržen tak, abyste se mohli učit němčinu pravidelně a vlastním tempem. Kromě lekcí s učitelem a různých seminářů mají studenti 24 hodin denně, 7 dní v týdnu přístup k mnoha online výukovým zdrojům: cvičení na výslovnost nebo gramatiku, videa, texty, multimediální obsah atd. Máte tak možnost učit se německy každý den, ať už máte jakýkoli rozvrh a jste kdekoli: ve vlaku, před spaním, u oběda... Je jen na vás, kdy si najdete ideální čas, který můžete věnovat učení němčiny, i kdyby to mělo být jen pár minut denně.

Zařazením němčiny do svého volného času můžete výrazně zvýšit svůj studijní pokrok! Sledování oblíbených německojazyčných seriálů s německými titulky, poslech podcastu v němčině cestou do práce, čtení článků v němčině... Existuje mnoho způsobů, jak si pravidelně procvičovat němčinu, aniž by to pro vás byla další zátěž.