30-06-2022

4 chyby, kterých se při učení němčiny nedopouštějte

Časté chyby, které brání vašemu pokroku v němčině

Učit se německy může každý, v každém věku a bez ohledu na to, na jaké úrovni začínáte. Mnoho lidí se však při učení němčiny cítí zablokováno, ať už kvůli obavám, nebo kvůli špatným návykům, které brání pokroku. Abyste odstranili překážky při studiu jazyka a dosáhli vysněné úrovně, zde jsou 4 chyby, které byste při učení němčiny nikdy neměli dělat!

1. Považovat učení němčiny za povinnost

To je stigma školního vzdělávání, které si mnozí nesou i v dospělosti. Hodiny zaměřené na teorii, nekonečné seznamy slovíček, cvičení bez skutečné vazby na jazykovou praxi - to vše jsou nepříjemné zkušenosti, které mohou zanechat špatné vzpomínky a odradit bývalé studenty od učení němčiny v dospělosti. Ve skutečnosti není učení se němčině nijak náročné. Se správnou metodou, správným vedením a vlastním tempem je zlepšení němčiny hračkou.

2. Zanedbávání mluvené němčiny

Gramatika je důležitou součástí jazyka, ale měla by sloužit k upevnění a zdokonalení toho, co jste se naučili při mluvení a poslechu. Když jste se učili svůj mateřský jazyk, nezačali jste studiem syntaxe před tvorbou vět! Vezměte si, že totéž platí i pro němčinu. Klíčem k rychlému a přirozenému pokroku je znovu a znovu poslouchat, opakovat, procvičovat a teprve poté si spojit naučené s gramatickou teorií. Tímto způsobem vám budou teoretické pojmy jazyka při učení dávat smysl a snáze si je zapamatujete.

3. Chtít rozumět všemu od začátku

Osvojování jazyka je postupný proces! Je normální, že v prvních dnech výuky nebo při poslechu podcastů a sledování filmů v němčině nerozumíte všemu, co slyšíte. To by vás nemělo odradit. Když vytrváte, brzy zjistíte, že tomu, co slyšíte, rozumíte stále více. Nejúčinnější tip? Sledujte filmy v originálním znění s německými titulky! Tímto způsobem si přirozeně uvědomíte spojení mezi výslovností slov a jejich psanou podobou a snadněji si vytisknete výrazy a gramatické struktury.

4. Neodvažuje se mluvit německy

Častou překážkou, kterou studenti zmiňují, je strach z mluvení v němčině. Ve škole Škola němčiny Praha probíhají všechny kurzy v malých skupinách na stejné úrovni, aby se každý cítil jistě při mluvení německy. Dělat chyby v jazyce, který se učíte, je naprosto normální. Chyby jsou totiž nedílnou součástí učení. A když se rozhlédnete kolem sebe, zjistíte, že nemáte žádné komplexy! Když se cizinec snaží mluvit česky, připadá vám směšný, když udělá pár gramatických chyb nebo špatně vysloví nějaké slovo? Navíc každý dělá chyby, a to i ve svém mateřském jazyce. Mluvte německy oprávněně, ať už jste na jakékoli úrovni. Procvičování jazyka je nejefektivnějším způsobem, jak pokročit, a nikdy nebudete schopni opravit své chyby, pokud je alespoň jednou neuděláte!