07-11-2022

Proč je studium němčiny právě teď tou nejlepší volbou pro vaši kariéru?

K překvapení mnohých je němčina jedním z nejpoužívanějších jazyků v České republice! Ale proč tomu tak je? Proč byste se o ni měli zajímat nebo se ji naučit? A čím to je, že vám v dnešní době pomůže zlepšit vaši kariéru?

Věděli jste, že mnoho německých firem má své sídlo v České republice? V důsledku toho přibývá německy mluvících odborníků.

Ale to není všechno, existují i další pádné důvody, proč byste se měli začít učit německy, čtěte dál a dozvíte se to!

Zlepšete svou profesní kariéru

Německo je čtvrtou největší ekonomikou na světě. Co myslíte, nezní to vzrušujícím způsobem mít otevřené dveře u mezinárodního lídra na trhu?

Učení němčiny zvýší vaše pracovní příležitosti, ať už v České republice, nebo v některé z německy mluvících zemí. Zvládnutí jazyka vám pomůže odlišit se od ostatních uchazečů, když se budete ucházet o novou práci nebo o povýšení, o které jste usilovali. Zároveň vám může pomoci efektivněji komunikovat uvnitř i vně firmy, díky čemuž se budete cítit uvolněněji a sebevědoměji ve své práci.

K prokázání vašich schopností a k získání kvalifikace na prestižní pozice se často požaduje mít německý certifikát jako je GOETHE.

Němčina je nejpoužívanějším jazykem v Evropě

Věděli jste, že němčina je nejpoužívanějším jazykem v Evropě?

Mimo Německo je úředním jazykem také v Rakousku, Lichtenštejnsku a jedním z úředních jazyků ve Švýcarsku a Lucembursku. Kromě toho je v Evropě mnoho dalších zemí, kde se němčina používá jako neúřední jazyk, například Rumunsko, Rusko, východní Francie a další.

Ať už se chystáte cestovat po Evropě, stěhovat se do německy mluvící země nebo se ucházet o zaměstnání, němčina by měla být na prvním místě seznamu jazyků, které je třeba znát.

Zapište se do německy mluvící školy

Německé univerzity jsou proslulé poskytováním kvalitního vzdělání a řada z nich se dokonce řadí mezi nejlepší na světě.

Pokud se rozhodnete studovat v Německu, můžete si být jisti, že získáte vzdělání, které je vysoko nad světovým průměrem, což se vám bude velmi hodit při hledání práce po ukončení studia.

Kromě toho Německo uděluje mnoho stipendií a dalších podpor, abyste mohli v Německu studovat. Pro mladé cizince z řady zemí jsou k dispozici pracovní prázdninová víza, a speciální víza jsou nabízena také kvalifikovaným pracovníkům a odborníkům.

Cestování do zahraničí

Jedním z nejlepších důvodů, proč se učit německy, je cestování. Němčina se vám může velmi hodit, pokud rádi cestujete, a to nejen po Německu.

Německy mluvící svět má co nabídnout, od letovisek ve Švýcarsku přes Argentinu, kde žijí více než 2 miliony německy mluvících lidí, až dokonce po Namibii, kde mnoho lidí používá němčinu jako druhý jazyk.

To znamená, že znalost němčiny vám pomůže v komunikaci s místními obyvateli, usnadní vám orientaci v dané zemi a budete se moci zcela ponořit do místní kultury.

A k tomu všemu ani není nutné umět plynně německy, pro cestování může stačit i základní znalost.

Naučit se německy není tak těžké, jak si možná myslíte

Podle Institutu zahraničních služeb (FSI) je odhadovaná doba učení němčiny přibližně 30 týdnů, tedy 750 hodin, což ji řadí do druhé kategorie z pěti! Existují i jiné jazyky, k jejichž zvládnutí je zapotřebí až 88 týdnů, resp. 2200 hodin. Rozhodně to tedy není tak těžké, jak by si ostatní mohli myslet.

Také jste si jako neněmčináři určitě všimli, že v němčině a češtině je poměrně dost slov, která jsou si podobná. Je to proto, že historicky byla němčina po několik století jedním z hlavních jazyků, kterými se v Praze mluvilo. Například "Brille" je brýle, "Flasche" je flaška, "Pech" je pech, "Niemand" je nýmand. Docela dost podobností, že ano! Nyní máte všechny šance na své straně!

Učte se pro zábavu

Konečně, učení se novému jazyku může být i zdrojem zábavy! Můžete tak využít příležitosti dozvědět se více o německé kultuře, poznat nové lidi, procvičit si mozek a prožít autentičtější zážitky z cestování.

Ať už jde o podporu vaší kariéry, podání přihlášky na vysněnou univerzitu nebo cestování do míst, kde jste ještě nebyli, němčinu se vyplatí naučit!

Jste zvědaví? Máte zájem? Klikněte na některý z článků, které by vás mohly zajímat:

Pokud máte rodinu nebo přátele, kteří váhají, zda se mají učit německy, určitě se s nimi o tento článek podělte. Facebook , Linkedin, Instagram